Financieel specialist: ga zelf aan de slag met data

Datalab verzorgde een drukbezochte workshop tijdens het Fizi Jaarevent 2023. Een leuke en vooral leerzame bijeenkomst van financieel specialisten in de zorg. Vele bezoekers vroegen na afloop om een hand-out van de presentatie. Onderaan dit bericht is deze te downloaden.

Als financieel specialist heb je een unieke positie in de organisatie waar je werkt: diepe kennis van het reilen en zeilen van de organisatie. Je kennis, vaardigheden én mogelijkheden opveizelen zorgt ervoor dat je zélf aan de slag kunt met data.

...maar let op de vijf musts:

  1. Betrouwbare data een absolute must: Datalab zorgt er voor dat de data die voor u ontsloten wordt van hoge kwaliteit is zodat u er op kunt vertrouwen. Dit doen we door kant-en-klare datasets op basis van uw eigen data klaar te zetten. U hoeft alleen maar de visualisatiewijze en periode te kiezen. 
  2. Gekoppelde data is een must: inzicht ontstaat als uw systemen koppelbaar zijn. Dit betekent dat financiële data vanuit de boekhouding, gekoppeld aan bezettingsdata uit uw cliëntsysteem en de urenregistratie, véél waardevoller is dan de financiële data alleen. Bijvoorbeeld voor een echt goede kostprijsberekening of om efficiëntie beter te monitoren. 
  3. Eenvoud is een must: géén druk op de IT-afdeling, géén complexe nieuwe software moeten leren kennen. U werkt gewoon vanuit uw vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld Excel, of vanuit een handige web-interface waarmee u in luttele klikken het dashboard bij elkaar klikt. Per mail wordt u op de hoogte gehouden van interessante wijzigingen, bijvoorbeeld als budgetten (bijna) uitgenut zijn, de bezetting boven een door u bepaald punt komt, of welke indicator dan ook. Alle informatie beschikbaar, wanneer u het nodig hebt, in de tools waarmee u graag werkt. 
  4. Veiligheid is een must: Datalab werkt vaker met gevoelige (medische) data. Wij snappen als hoe gevoelig deze data is. Door slimme technieken als pseudonimiseren, anonimiseren en natuurlijk de laatste veiligheidstechnieken is veiligheid geen punt van zorg meer, maar een gegeven. 
  5. Het zelf doen is een must: Veel organisaties kiezen er voor om data te beleggen bij de IT-afdeling of een speciaal opgeleide medewerkers. Dit is eigenlijk zonde maar wel goed te begrijpen. Data wordt gezien als iets dat lastig is, zeker als betrouwbaarheid een belangrijke eis is. Maar bedenk wel: niemand in uw organisatie kent (de financiële kant van) uw organisatie zo goed als u. Inzichten door niet-financieel specialisten kunnen verloren gaan omdat kennis over financiën ontbreekt. Daarom zeggen wij bij Datalab: datagedreven werken, doe het vooral zelf. 

Datalab helpt

Dit alles zonder uw IT-afdeling te belasten en tegen gunstige tarieven.