Meer dan veertig bronnen in een duidelijk dashboard gecombineerd

In een oogopslag een compleet en actueel beeld van de veiligheidssituatie: het doel van Clingendael

Instituut Clingendael is een onafhankelijke denktank en academie voor internationale zaken en wil middels onderzoek, publiek debat en opleiding bijdragen aan een veilige en duurzame wereld. Clingendael richt zich daarbij op overheden, het bedrijfsleven en de maatschappij.

Bedrijf: Instituut Clingendael

Branche: Academische denktank

Naam: Jos Meester (senior research fellow)

Een actueel beeld op vrede en veiligheid per regio​

Vrede en veiligheid in een roerige tijden. Zie daar maar eens goed zicht op te houden. Iets wat wel wordt verwacht van Instituut Clingendael.


Als je wilt weten wat er wereldwijd allemaal speelt dat direct of indirect gevolgen heeft voor de lokale veiligheidssituatie, zul je vele bronnen moeten raadplegen. Een lastige, tijdrovende en daardoor nauwelijks actuele werkwijze. Dat moet anders kunnen…

Selectie van de bronnen en de methode van ontsluiten.


Een beeld schetsen van de veiligheidssituatie is niet nieuw voor Clingendael. Maar het automatiseren van het achterliggende proces wel. De ruim 40 (!) soms lastig te ontsluiten databronnen moet één duidelijk beeld voortbrengen. Bovendien op een absoluut veilige manier. Het gaat tenslotte om soms zeer gevoelige data.

Datalab adviseerde en ontwikkelde een dashboard welke gevoed wordt vanuit een datawarehouse. In dit datawarehouse worden alle databronnen centraal ontsloten. Zo ontstaat zicht op de  veiligheidssituatie in een land van waaruit verder gewerkt kan worden. Op deze manier kun je data ontsluiten, managen en bovendien patronen over tijd ontdekken. Door te werken met heel strikte individuele permissies, voorkom je dat gevoelige data in verkeerde handen valt. 

De opgeleverde tools zijn bruikbaar zonder veel technische kennis. Bovendien wordt de data uit de bronnen automatisch ververst. Clingendael is hiermee in staat geheel eigenhandig het gebruikersbeheer te doen met fijnmazige permissies zodat heel precies toegang tot sommige delen wel,
en andere niet, gegeven kan worden. Een actuele en veilige manier om met gevoelige datastromen om te gaan.

Werkt uw organisatie ook met diverse soorten bronnen?

Neem contact op met Harmen om te sparren over de vele mogelijkheden deze data te benutten.