Een eigen datawarehouse opzetten of implementeren

Een data warehouse opzetten is een flinke klus. Datalab helpt bij het maken van de technische keuzes en richt uw datawarehouse in. Ook ontsluiten wij uw bronnen en richten wij uw datacatalogus in.

Dit realiseert Datalab voor u

Ontsluiting van al uw databronnen, inclusief een datacatalogus

Wij ontsluiten al uw databronnen voor u en zorgen ervoor dat de data gestructureerd en koppelbaar beschikbaar komt in uw eigen datawarehouse. Daarbij houden we uiteraard uitgebreid rekening met veiligheidsoverwegingen,

Daarnaast richten we een datacatalogus voor u in. Hierdoor is het voor al uw medewerkers altijd duidelijk wat de data nu daadwerkelijk betekent.

Een functioneel, modern en voor u passend data warehouse

Voordat wij het datawarehouse compleet inrichten werpen we een kritische blik op uw doelen en uw organisatie.

Zo garanderen we dat u een goedwerkend en passend datawarehouse opgeleverd krijgt waar uw organisatie direct mee aan de slag kan.

Opleiding, training & advies in het gebruik van uw data warehouse

Als we naar uw organisatie kijken houden we ook direct rekening met de competenties en skills die aanwezig zijn in uw organisatie.

Waar nodig kunnen wij uw collega’s opleiden in het gebruik van het datawarehouse.

Ondersteuning bij het maken van dashboards & analyses

Een datawarehouse is vaak een middel dat gebruikt wordt om vervolgens dashboads en anaylses op te kunnen zetten binnen uw bedrijf.

Bij Datalab kunnen we uw team opleiden en ondersteunen zodat uw team in een mum van tijd de beste dashboards kan maken. Wij helpen niet alleen bij de technische benodigheden, maar denken ook mee over de belangrijke vragen en hun oplossingen. 

Of bel ons:  085–004 3875

Een datawarehouse opzetten

Wat is een datawarehouse?

Een datawarehouse vormt een centrale hub waarin gegevens uit diverse applicaties samenkomen en op een gestructureerde wijze worden opgeslagen, waardoor naadloze integratie mogelijk is. Het definiëren van een perfecte omschrijving voor een datawarehouse blijft uitdagend, aangezien de term meer betrekking heeft op de manier waarop databases worden benut.
 
Denk bijvoorbeeld aan een database die zowel gegevens uit uw administratie als uit e-commerce platforms zoals Shopify of Squarespace samen voegt. Een goed ingericht datawarehouse bevat interne koppelvlakken, waardoor externe informatie overbodig wordt om deze datasets met elkaar te verbinden.
 
Vroeger werden datawarehouses voornamelijk gebruikt voor eenvoudige, vooraf gedefinieerde datastructuren die direct in dashboards konden worden ingeladen. Hoewel dit nog steeds mogelijk is, bieden moderne technieken meer flexibiliteit. Bijvoorbeeld, het gebruik van ‘views’, virtuele datasets die niet fysiek in het datawarehouse worden opgeslagen maar dynamisch worden opgeroepen wanneer nodig. Dit zorgt ervoor dat de brondata dichtbij de structuur van het oorspronkelijke systeem blijft, terwijl de mogelijkheid bestaat om de data te manipuleren voor eenvoudige visualisatie en gebruik.

De voordelen van een datawarehouse

Checklist: belangrijke zaken

Welke soort en in de cloud of juist niet?

Verschillende soorten datawarehouses, waaronder datawarehouses gebaseerd op SQL zoals PostgreSQL en MySQL/MariaDB, en hybride oplossingen zoals ClickHouse, Redshift en Google BigQuery, bieden diverse voordelen. De keuze hangt sterk af van factoren zoals kosten en het type brondata. 

Bijvoorbeeld, row-based storage past goed bij accountants of retailers, terwijl mediabedrijven mogelijk meer baat hebben bij column-based storage. De beslissing tussen cloud en on-premises implementatie is vaak afhankelijk van kosten en veiligheidsoverwegingen. Datalab biedt meestal een geïntegreerde on-premise oplossing voor maximale veiligheid, maar als onafhankelijk implementatiepartner kijken wij vooral naar wat het beste bij uw organisatie past 

Naast het kiezen van het juiste datawarehouse is het implementeren van effectieve ETL-software essentieel met voorbeelden zoals Amazon Glue, Azure Data Factory, Apache Airflow en Dagster; hierbij spelen ook overwegingen zoals cloud vs. on-premise een rol.