U wilt data mesh implementeren, maar hoe?

Data mesh is een fantastische manier van datagedreven werken - mits juist toegepast én wanneer uw organisatie er geschikt voor is.

Ons aanbod

Bepaal uw strategie

Als u volledig over wilt gaan op een data mesh werkwijze heeft u in feite voor iedere afdeling een eigen datateam nodig. Dat is uiteraard duur en vereist ontzettend veel kennis verspreid over iedere afdeling van uw organisatie.

Het is echter ook mogelijk om naar een meer hybride werkwijze te kijken waarbij u bijvoorbeeld gebruik maakt van een centraal datateam, dat kleinere datateams binnen verschillende afdelingen begeleidt.

Samen met u leggen wij uw organisatie onder een vergrootglas om te kijken welke strategie het beste bij uw past.

Handhaaf de standaarden

Het is inherent aan data mesh dat iedere afdeling zijn eigen data-scientist(s) krijgt. Om ervoor te zorgen dat de data van de verschillende domeinen wel goed met elkaar kan fungeren is het daarom essentiëel dat er bepaalde standaarden opgesteld en gehandhaafd  worden.

Datalab kan u helpen bij het opstellen van deze conventies en kan  helpen om uw infrastructuur zo in te richten dat deze aangehouden worden. Op die manier zorgen we ervoor dat uw data mesh strategie ook op operationeel niveau functioneert.

Opleiding en training

Waarschijnlijk heeft u nog niet voor iedere afdeling of voor ieder domein een datascientist/datateam dat over alle benodigde competenties beschikt.

Datalab weet hoe belangrijk de menselijke maat is bij het implementeren van grote (nieuwe) datastrategieën. Wij kunnen u daarom helpen door uw collega’s zo op te leiden dat zij over de benodigde competenties beschikken om data mesh goed voor uw organisatie te laten werken.

Of bel ons:  085–004 3875

Data mesh als strategie voor datagedreven werken

Wat is data mesh?

Datamesh is een innovatieve aanpak in de wereld van data-architectuur. In essentie is het een gedistribueerd model waarin gegevensbronnen, systemen en applicaties worden verbonden tot een samenhangend, flexibel netwerk. Het integreert en deelt data naadloos over verschillende platforms en locaties, waardoor real-time samenwerking en toegang mogelijk is.

Data mesh is een methode waarin u binnen uw organisatie niet langer werkt met één centraal datateam maar waarin dataspecialisten binnen iedere afdeling van de organisatie worden geplaatst. Om samenwerking te bergen zijn er technische maatregelen nodig, zoals standaarden voor het uitwisselen van gegevens, om de efficiëntie, uitvoerbaarheid en betrouwbaarheid van uw datastrategie te bevorderen.

Wat zijn de voordelen?

Checklist: belangrijke zaken

Data mesh is niet voor iedere organisatie geschikt

Niet iedere organisatie hoeft met data mesh te werken. Sterker nog, voor veel organisaties is het niet geschikt. 
 
Data mesh werkt goed binnen grote organisaties met sterk gescheiden afdelingen. Door de manier waarop data mesh functioneert is het mogelijk om tussen al deze afdelingen toch real-time goed samen te werken. Maar data mesh implementeren vereist wel veel IT-kennis. 
 
Daarnaast is data mesh vaak duur, iedere interne afdeling, of domein, krijgt een eigen team. Daardoor zijn er veel data scientists voor nodig. Daarnaast levert deze manier van functioneren veel werk op. Om de datastandaarden binnen uw gehele organisatie te behouden en controleren is een extra managmentlaag nodig die over de verschillende afdelingen heen kijkt.