Een blog over werken als trainee data engineer bij Datalab vanuit een ongerelateerde achtergrond.

Ecoloog met bijzondere interesse in data

De eerste drie weken bij Datalab zitten er op. Als ecoloog ben ik de afgelopen tijd ondergedompeld in een voor mij nog (grotendeels) onbekende wereld. Voordat ik bij Datalab als trainee data engineer aan de slag ging, werkte ik als toezichthouder Wet natuurbescherming bij de RUD Utrecht. Hoewel ik tijdens mijn studie in Utrecht al een beetje ervaring had met programmeren in ‘R’, ging ik in 2019 er echt frequent mee aan de slag. Na het doorspitten van het boek ‘Python for the absolute beginner’ deed ik vervolgens enkele online cursussen. Al snel wilde ik een soort fusie tussen deze nieuwe ‘hobby’ en mijn toenmalige werk als ecoloog.

De praktijk

De eerste weken staan in het teken van nieuwe dingen leren. Zoveel nieuwe dingen leren dat het soms lastig is om je even goed op één onderwerp te concentreren. Van het muteren van databases in SQL, het werken met Git, tot het bouwen van dashboards in R Shiny. Gelukkig werken alle programma’s en talen met logica. Deze is natuurlijk niet altijd gelijk, maar zodra je leert te werken in verschillende systemen, merk je dat je ook steeds makkelijker in nieuwe systemen kunt denken. De basis is bij elke discipline eigenlijk eigenlijk hetzelfde: verdiep je in de materie met bijvoorbeeld boeken, oefen met het beschikbare oefenmateriaal en volg de in-house lesdagen om zo de losse eindjes aan elkaar te knopen. En dan, dan begint het leukste gedeelte. Om al het geleerde echt eigen te maken, moet je het namelijk gaan toepassen. Voor mij betekent dat vooral veel proberen, aantekeningen maken en toch nog maar even ‘stackoverflow’ raadplegen. Hoewel mijn nieuwe collega’s natuurlijk graag voor me klaar staan, is het soms toch lastig om de balans te vinden tussen zelf dingen uitzoeken, of om even die collega te vragen die misschien druk bezig is.

Bij Datalab wordt van je verwacht dat je zelf aan de slag gaat. Je bent grotendeels ook zelf verantwoordelijk voor je leerproces. Dit motiveert mij: bij Datalab hebben ze vertrouwen in mijn capaciteiten dat ik dingen eerst zelf mag uitvogelen en als dat niet lukt, kan ik gerust aan de bel te trekken. Datalab werkt veelal met vaste structuren. Elke week bespreken we de afgeronde en de geplande taken van al mijn collega’s. Zo weet je waarmee iedereen bezig is en leer je veel van zaken waar men tegenaan loopt. Natuurlijk bespreken we dan ook de oplossingen. De taken volgen vanuit de PBS (product breakdown structure) die op basis van de wensen van onze klant worden opgesteld. Zo delen we grotere opdrachten in beter behapbare stukjes. Daarnaast zijn we er met elkaar ook scherp op dat iedereen volgens de afgesproken structuren blijft werken. Op die manier is het namelijk overzichtelijk en kan ik het grotere plaatje in de smiezen houden. Dat ben ik als ecoloog gelukkig wel weer gewend.

Regelmatig zal ik bloggen over mijn ervaringen als trainee bij Datalab. Op deze manier wil ik mijn leespubliek betrekken bij mijn werkzaamheden als data engineer bij Datalab.