Microsoft Power BI: alom aanwezig in vrijwel elke organisatie. Een van de eerste vragen die klanten stellen voor wie wij een datawarehouse opzetten is dan ook: werkt het fijn samen met Power BI? Antwoord: ja, natuurlijk! De vraag is echter of die dominantie van Power BI blijft…

Er is toch niets mis met Power BI…?

Natuurlijk is er veel positiefs te melden over Power BI: de desktop-applicatie is gratis, integreert goed in het Microsoft-ecosysteem en de meeste zaken werken prima. Bovendien zijn er veel plug-ins waardoor je praktisch elke visualisatie kunt maken. Het drilldown-systeem (door kunnen klikken om individuele datapunten dieper te analyseren) werkt schitterend.

Echter zijn er ook behoorlijk aantal zaken die niet echt prettig werken. De bekendste: de traagheid van de applicatie (lees ook: hoe Power BI sneller kan werken). Een andere is dat Power BI licenties vereist voor het publiceren én bekijken van dashboards, waardoor het al snel prijzig wordt. Snel een dashboard publiceren dat bij alle (on-premises) databronnen kan? Vergeet het maar, dat vereist een gateway of een (kostbare) lokale installatie van serversoftware. Geo-data op je dashboard? Dat kan, mits je aan een hele trits eisen voldoet…

Nog eentje: automatisch een update in die gevallen dat er relevante zaken wijzigen, het liefst met alleen die zaken die relevant én gewijzigd zijn? Het moet kunnen…. maar het is erg moeizaam in te regelen. De grootste ergernis is toch wel de DAX-query-taal. Daarmee moet je aan de slag als je enige vorm van complexiteit in je data hebt, bijvoorbeeld om year-to-date-vergelijkingen te maken. Een ware draak, zelfs voor gevorderde analisten.

Al met al voelt Power BI gedateerd aan. In tijden van ChatGPT en AI verwacht je meer intuïtief werkende applicatie, dat het meer vanzelf gaat. Alternatieven voor Power BI zijn juist op dat vlak bijzonder sterk. 

We lichten er eentje uit waarvan wij hoge verwachtingen hebben: Metabase

Metabase; een serieus alternatief?

Metabase, dan bedoelen we niet het bedrijf achter Facebook, is een start up met een product dat ontzettend goed werkt. De software laat, zeker wat betreft gebruiksgemak, alle grote concurrenten ver achter zich. En wel hierom:

Dashboards maken, waarom zou je? Met X-ray maakt een dashboard zichzelf. Je klikt een databron aan en je krijgt, volledig geautomatiseerd, de belangrijkste highlights van je datasets te zien. En: gelinkte datasets worden meteen ook meegenomen in de analyse.

Voorbeeld van een dashboard dat automatisch gegenereerd is. Deze (fictieve) zorginstelling krijgt eenvoudig zicht op de urenregistratie. Medewerkers worden automatisch gekoppeld, filters intelligent toegepast.

Nooit. Meer. DAX. Queries.

Vrijwel alle ervaren Power BI’ers slaken een zucht van verlichting als we dit vertellen. Data koppelen gaat sowieso grotendeels vanzelf en, voor zover data gekoppeld of verder berekend dient te worden, via de intuïtieve interface.

Geen DAX-queries meer. Je klikt alles eenvoudig bij elkaar. Complexe berekeningen, zoals year-to-date-vergelijkingen werken minstens even gemakkelijk.

Het is gratis. Ja, er is een betaalde versie die voor grotere organisaties interessant is. Voor de meeste organisaties voldoet de gratis versie. Zeker als je het combineert met Datalab Studio, ons datawarehouse en self-service-platform.

Volledige support voor geo-data. WMS, WFS, maar ook rechtstreeks shapefiles importeren, het kan allemaal. Geen dure ArcGIS of -plugins meer nodig.

Samenwerken. Binnen Power BI kun je natuurlijk samenwerken maar het wordt lastig als meerdere mensen tegelijkertijd willen werken aan datasets of dashboards. Hier zie je aan dat Metabase echt in een andere tijd ontworpen is dan Power BI.

De -wat ons betreft- handigste feature van allemaal: signalering en automatisch verzenden van rapportages, op een slimme manier. De meeste dashboardtools ondersteunen het kunnen versturen van dashboards, handmatig of geautomatiseerd. Metabase gaat een stapje verder. Je kunt doel- en signaleringswaarden instellen. Valt een door jou gekozen metriek boven of onder deze grenzen? Dan krijg jij en je collega’s een signaaltje: de relevante grafieken rechtstreeks in je inbox of via Slack. Natuurlijk ook als je simpelweg elke vrijdagmiddag of maandagochtend de belangrijkste (omzet)cijfers aan de manager moet sturen.

De toekomst van Power BI

Betekent dit dat Power BI definitief ten einde komt? Zeker niet. Microsoft zit niet stil en integreert allerlei vormen van ai in vrijwel al hun programma’s (zelfs in Paint). Dat betekent dat we in de toekomst ook veel van de handige eigenschappen van Metabase in Power BI gaan terugzien. Maar log blijft het wel: de ‘oude wereld’ van data-analyse moet per slot van rekening ook blijven werken met Power BI. De wet van de remmende voorsprong, in de praktijk.

Veel organisaties zijn gewend om met Power BI te werken. IT-afdelingen overtuigen om iets anders te gebruiken, stuit vaak op weerstand. Daarom verwachten we dat Power BI niet snel het toneel zal verlaten.

Steeds vaker zie je binnen data science dat organisaties technologie-agnostisch gaan werken. Daardoor is er meer ruimte voor nieuwe technieken, in plaats van één voorgeschreven, logge standaardoplossing. In die ruimte zal Metabase zeker gaan floreren…

Zelf aan de slag? Kom naar onze gratis Praktijkdag op 7 december

Enthousiast geworden en wil je zelf Metabase eens proberen? Tijdens onze gratis praktijkmiddag op 7 december (in Utrecht) gaan we hands-on aan de slag. Neem je laptop mee en ontdek of Metabase iets voor jou is. Natuurlijk ook met ruimte om nieuwe mensen te ontmoeten en boeiende verhalen te horen over hoe ai de datawereld op z’n kop zet.