U werkt al met data maar toch bent u niet helemaal tevreden. Herkenbaar?

De meest voorkomende valkuilen en hoe deze te voorkomen.

U bent overtuigd dat uw organisatie
meer waarde kan halen uit uw data?

Investeringen die niet renderen, zijn zinloos.

Dit geldt natuurlijk ook voor datagerelateerde investeringen. Terwijl investeren in datagerelateerd werken over het algemeen juist wél renderen. Meer winst, betere aansluiting van klantwens en aanbod, foutmarges verkleinen, noem maar op.
Als uw analisten voor uw gevoel niet renderen, komt dit vaak door iets anders. Bijvoorbeeld door het ontbreken van een visie op datagerelateerd onderzoek, of doordat uw medewerkers onvoldoende geprikkeld worden vanuit de organisatie. Hoe dan ook, datagedreven werken raakt uw hele organisatie en dient daarom ook zo aangevlogen te worden.

Jeroen de Groot
Projectmanager Datalab

Wilt u next-level datagedreven werken?

“Datagedreven werken heeft gevolgen voor de aansturing van organisaties. Iets waarvan men zich bewust van dient te zijn. Sleutel tot succes is kennis en begrip. Ook voor hen die niet direct met data gaan werken, van bestuur tot de afdeling met direct klantcontact en alles daartussen. Door te begrijpen wat datagedreven werken betekent op het gebied van bedrijfsbeslissingen zal ook de aansturing, het invoeren en beheer van gegevens beter gebeuren.”

Datalab borgt bedrijfsbrede acceptatie door oog te hebben voor de gehele organisatie. Door training & opleiding, door voorlichting, door begeleiding, door het ervaren in de praktijk. Door klein te beginnen maar impact te hebben.

Omarm datagedreven werken

Veilig omgaan met data hoeft niet lastig te zijn. Naast technische oplossingen heeft het zeker ook te maken met de organisatie en dus uw medewerkers.  Een overzicht van technische en organisatorische oplossingen:

Cruciaal: Benoem een ambassadeur

Datagedreven werken gaat verder dan technologie. Het vraagt om andere vaardigheden en specifieke processen. Bovendien raakt het de gehele organisatie. Daarom is het belangrijk een breed projectteam in leven te roepen bestaande uit zowel leidinggevenden als specialisten, zodat afstemming steeds soepel verloopt. Binnen dit team speelt de ambassadeur, als voorvechter van datagedreven werken, een cruciale rol. Door leading by example voorkomt de ambassadeur blokkades op de weg naar datagedreven werken.

 

Kies bewust!

Het definiëren van een strategie en het bijeenbrengen van de betrokkenen zijn de eerste stappen richting een datagedreven organisatie. Datagedreven werken betekent ook durven te investeren in datakwaliteit en datamanagement. Zie het vooral niet als een kostenpost. Breng in kaart welke data waar in de organisatie is opgeslagen, wie daartoe toegang heeft en -in geval van conflicterende data- welke data leidend is. Neem bedrijfsbeslissingen op basis van feiten, niet op de onderbuikgevoel.

Weten hoe uw organisatie er voor staat op het gebied van datagedreven werken? 

U wilt weten wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie? Dat hangt af van de beschikbare data, wat u ermee wilt en hoe uw organisatie is ingericht. Om hiervan een goed beeld te krijgen, ontwikkelden we een online test. Met deze test krijgt u in korte tijd (circa 7 minuten) direct antwoorden op vragen als:

  • Waar staat uw organisatie nu?
  • Welke sterke punten zijn aanwezig?
  • Welke valkuilen vormen een verhoogd risico?

Kortom: een goed startpunt om te bepalen hoe ver uw organisatie is met datagedreven werken.